Czas na ogłoszenie wyników konkursu "Moje wspomnienia z dzieciństwa"
Przede wszystkim chcielibyśmy podziękować wszystkim za tak ogromne zainteresowanie jak również za ciekawe wspomnienia. Musieliśmy jednak wybrać najciekawiej opisane wspomnienia.

Zwyciężczynią została: Elżbieta Kubiak
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy po odbiór nagrody.

Poniżej publikujemy zwycięskie wspomnienia:
" Szanowni Państwo Nazywam się Elżbieta Kubiak z domu Korycka. Pochodzę ze wsi Zaszków a obecnie razem z mężem i dziećmi mieszkam w Londynie. Bardzo zafascynował mnie temat Wspomnienie z dzieciństwa w odniesieniu do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Moje dzieciństwo lata siedemdziesiąte, choć wydawało by się, że to ciężki czas dla naszego kraju to wielkie bogactwo smaków, różnorodność prostych I wyszukanych potraw. Z łezką w oku wspominam Babcię, która piekła chleb w glinianym piecu, gdzie na pierwszym bochenku kreśli krzyż symbol wdzięczności za dary ziemi. Zapach i smak tego chleba pamiętam do dziś. W tamtym czasie nie mieliśmy dużego wyboru produktów w sklepach więc dary ziemi takie jak: Kasze, ziemniaki i wiejskie jaja były wykorzystywane na co dzień. Często będąc małą dziewczynką pomagałam Mamie robić pyzy z mięsem, do dzisiejszego dnia jest to moja ulubiona potrawa. Co roku kiedy przejeżdżamy na wakacje, mama sprawia nam tą ucztę, bo tak mogę nazwać te pyszną potrawę. Moje dzieciństwo to to też kasza gryczana,pęczak jak również jęczmienny kronik na wędzonce. Choć jestem daleko od rodzinnego domu to staram się aby te potrawy gościły na naszym stole, chociaż już nie smakują tak jak dawniej to mój mąż i dzieci je uwielbiają.Baba ziemniaczana, placki, kasza gryczana z sosem to ulubione dania naszej rodziny. Wspominać o potrawach z dzieciństwa można było by bez końca. Bardzo dziękuję za możliwość podzielenia się moimi wspomnieniami, choć na chwile przeniosły mnie w beztroski świat dzieciństwa pełen barw, smaków i wyjątkowych doznań kulinarnych, które chciała bym przekazać swoim dzieciom aby kontynuować tą tradycję. Tu w Londynie też pracuję w gastronomii jestem szefem w restauracji I choć to nie jest Polska kuchnia to można w pewnym stopniu doszukać się moich staropolskich smaków. Gotowanie to moja pasja którą chciałabym się podzielić z innymi. Poznawanie nowych kultur kulinarnych i łączenie ich ze starą tradycją może dać wspaniały efekt. Życzę państwu aby nie zapomnieć o tej pięknej podlaskiej tradycji kulinarnej I aby współczesna nowoczesna kuchnia nie przesłoniła tych starych bogatych potraw. "